Coronavirüs salgını hayatımızda birçok olumsuz etki yarattı. Hayat düzenimizi tamamen değiştirdi. Tedbirler kapsamında kısıtlamaların getirilmesiyle beraber keyif aldığımız, moralimizi yerine getiren etkinliklerden mahrum kaldık. Özellikle kapalı alanlarda vakit geçirmenin riskli olduğu pandemi döneminde teknoloji, keyif alabileceğimiz pek çok hizmeti online olarak kullanabilme imkanı tanımaya başladı. Bunlardan bir tanesi de online olarak gezebileceğimiz müzeler. Müze severler olarak bu uygulamaların başlaması bizi çok sevindirdi çünkü belki de imkanlar dahilinde hiç göremeyeceğimiz muhteşem müzeleri sanal alemde görebilme fırsatı yakaladık.
Keyifli bir yolculuğa hazır mısınız? Coranavirüs nedeniyle evdeyken online ortamda gezebileceğiniz hem yurt içindeki müzeleri hem de yurt dışındaki müzeleri sizler için düzenledik. Bu içeriği hazırlarken bilmediğimiz, öğrenirken şaşırdığımız çok şey öğrendik. İlginç bilgiler ve önemli hikayeler eşliğinde hem tarihe hem de müzelere yolculuk için hazırlıklarınızı tamamlayın.
Los Angeles Museum of Art (LACMA) – ABD Los Angeles
1965 senesinde kurulan Los Angeles Museum of Art (LACMA), antik dönem sanat eserlerinin yanı sıra içimizde bulunduğumuz yüzyılın ve değerli güncel sanat eserlerinin sergilendiği bir sanat müzesi. LACMA 135.000’den fazla sanat eserine ev sahipliği yapıyor. Her sene 1.5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan sanat müzesi ABD’nin en büyük müzeleri arasında. Bu müzeyi listenin başına koymamızın sebebi güncel sanat eserlerinin de burada yer alması. Böylece değerli yazarların sanatçıların da buluşma noktası olarak LACMA önemli bir nokta ve birçok usta yazara ilham olmuş mekanlardan bir tanesi. Michel Foucault’un Bu Bir Pipo Değildir adlı kitabı LACMA’da sergilenen Rene Magritte’nin “Ceci n’est pas une pipe” adlı eserinden ilham alınıyor. Foucault bu eserin önünde aylarını geçirdikten sonra kitabını yazması bir aydan kısa sürüyor.
Sanal Müze için tıklayarak Los Angeles Museum of Art (LACMA)’daki tüm eserleri online olarak 360 derece turla keşfedebilirsiniz.
Zeugma Mozaik Müzesi – TÜRKİYE Gaziantep
Gaziantep’in en önemli turistik noktalarından bir tanesi olan Zeugma Mozaik Müzesi dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi. Birinciliği Hatay Arkeoloji müzesine kaptıran Zeugma Mozaik Müzesi, 1700 metre kare alanda 2000 yıllık mozaiklerin sergilendiği bir mekan. Zeugma Antik kentinden çıkarılan bu mozaiklerin değerini aklımızın alabileceğini zannetmiyorum. Büyük İskender’in Milattan önce 300’lerde kuruduğu bu şehir 20 bin dönümlük alanı kaplıyor. Zeugma Antik Şehri 80 bin nüfusa kadar ulaşıyor. Bu o dönemler için çok ama çok büyük bir sayı. 2000 yıllık tarihi olduğu için Zeugma müzesinde hala kazı çalışmaları yapılıp sanat eserleri ve yapılar gün yüzüne çıkartılmaya çalışılıyor.
Sanal Müze için tıklayarak Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki tüm eserleri, kazı çalışması devam eden eserleri online olarak 360 derece turla keşfedebilirsiniz. Ayrıca Zeugma Mozaik Müzesi’nde ki en sevilen eserlerden olan Çingene Kızı Mozaiği için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Louvre Müzesi – FRANSA Paris
Fransa’nın başkentinde yer alan Louvre Müzesi dünyanın en ünlü müzeleri arasında. Özellikle müzenin mimarisi daha içine girmeden bile insanın merakını cezbetmeye başlıyor. Cam piramit şeklinde dizayn edilen hasılat rekorları kıran filmlere konu bile oldu. Bu müzede sergilenen Mona Lisa tablosunu konu alan “Da Vinci’nin Şifresi” filmi bunlardan sadece bir tanesi. Louvre Müzesi’nin içerisinde 350 binden fazla eser bulunuyor. Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Mısır, kraliyet bahçeleri ve cam piramit gibi çeşitli bölümlerden oluşan müze, Fransız İhtilali’nden sonra açılan ilk müze olmasıyla dikkat çekiyor. Türk Hamamı Tablosu, Mona Lisa Tablosu, Hermes Heykeli, Zeus Heykeli gibi çok önemli eserlere sahip olan müzeyi sanal alemde de gezebileceksiniz.
Sanal Müze için tıklayarak Louvre Müzesi’ndeki tüm eserleri online olarak 360 derece turla keşfedebilirsiniz.
Panorama 1453 Müzesi – TÜRKİYE İstanbul
1453 İstanbul’un Sultan Mehmet tarafından fethetmesini konu alan müze 8 sanatçının aralıksız 3 sene çalışmasıyla ortaya çıktı. Bu 3 sene çalışmanın öncesinde 2 yılda araştırmayla geçti. Kubbedeki panoramik fetih hücumunu gösteren resimde 10.000 figür çizimi var. Panorama 1453 Müzesi’nde çoğu kişinin bilmemesine rağmen bulunduğunuz konuma göre görebileceğiniz ya göremeyeceğiniz ayrıntılar mevcut. Müzeyi ilk ziyaret ettiğiniz bütün ayrıntıları görmeniz neredeyse imkansız. Bulutlara gizlenmiş Fatih Sultan Mehmet silueti bu ayrıntılardan bazıları.
Sanal Müze için tıklayarak Panorama 1453 Müzesi’ndeki tüm eserleri ve savaş anını yansıtan panoramik eseri online olarak 360 derece turla keşfedebilirsiniz.
The Metropolitan Museum of Art – ABD New York
Beni en çok heyecanlandıran müzelerden birisi olan The Metropolitan Museum of Art, dünyanın en büyük müzesi. Canlı olarak gezmenin yanı sıra online olarak da bu müzeyi gezmek 2 gününüzü alacaktır. Pablo Picasso, Edgar Degas, Henri Matisse gibi batının sanatına yön veren isimlerin eserlerine ev sahipliği yapıyor. Özel olarak düzenlemiş müzenin belirli bölümlerinde çok büyük yapılar bile mevcut. The Cloisters adındaki orta çağ sanatlarını barından bölümde; Mısır, Yunan, Roma ve Eski Doğu’ya ait eser bulunurken Avrupa Orta Çağ’a ait eserler ise Manhattan’da yer alan The Metropolitan Museum of Art ek binasında yer alıyor. Great Wave off Kanagawa, The Death of Socrates, Gertrude Stein gibi birçok önemli eseri online olarak inceleme fırsatı insanı mutlu ediyor.
Sanal Müze için tıklayarak The Metropolitan Museum of Art’daki tüm eserleri online olarak 360 derece turla keşfedebilirsiniz.
Ayasofya Müzesi – TÜRKİYE İstanbul
Ayasofya Müzesi’nin muhteşem mimarı yapısını ve büyüklüğünü canlı olarak görmeseniz de en azından fotoğraflardan tahmin edebiliyorsunuzdur. Peki bu Ayasofya’nın 532 yılında yapılmaya başlanıp 537 yılında tamamlandığını biliyor muydunuz? 5 sene gibi kısa bir sürede bu mükemmel yapıyı oluşturmak gerçekten takdire şayan. Ayrıca kökence adının (Hagia Sophai) masası “Kutsal Bilgelik” manasına geliyor.
Sanatsal ve mimari açıdan dünyanın en önde gelen yapıların başında geliyor. Şöyle ki 2019 yılında 3 milyon 727 bin 362 kişiyle dünyanın en fazla ziyaretçiyi ağırlayan müze oldu. Son zamanlardaki düzenlemeyle camiye çevrilen Ayasofya’yı müzede inceleyebildiğimiz gibi incelemek biraz zor olabilir. Sanal müze için tıklayarak, Ayasofya’yı kroki üzerinden inceleyebilir eserler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
The Uffizi Galleries – İTALYA Floransa
Dünya’nın en eski ve en ünlü müzesi olan The Uffizi Galleries’in binası, 1560 yılında 1. Medici için hazırlanıyor. Medici ailesinin sanata ve bilime olan ilgisi birçok filme ve diziye kaynaklık etmiştir. Medici ailesinin sanatı ve bilimi bu denli desteklemesi bilim insanlarının ve sanatçıların da ilgisini çekmiş ve evleri olarak Floransa’yı görmüşler. Burada toparlanan aydın insanlar Rönesans ve reform hareketlerine öncülük etmiştir. Leonardo da Vinci, Sandro Bottiecelli ve Carravagio gibi usta diye tabir edilen sanatçılar burada kendilerini evinde hissetmişler. The Uffizi Galleries’de bu Ustaların da önemli eserleri sergileniyor. Sandro Bottiecelli’nin Venüs’ün Doğuşu, Leonardo Da Vinci’nin Duyuru gibi eserleri burada yer alıyor. Duyuru tablosunda herkesin dikkatini çekmediği önemli hususlardan bir tanesi Mona Lisa ya çok benzeyen kanatlı bir karakterin daha tabloya yansıtılması.
Sanal müze için tıklayarak, The Uffizi Galleries’i online olarak 360 derece inceleyebilir eserler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
İstanbul Oyuncak Müzesi – TÜRKİYE İstanbul
İçimiz ısıtan müzeler oyuncak müzeleri. Bu müzelere giren herkes geçmişe ait bir parçasını bulabilir, çocukluğunun ve geçmişinin güzel kokusunu alabilir. Göztepe’de bulunan İstanbul Oyuncak Müzesi’de bu müzelerden bir tanesi. Yediden yetmişe herkese hitap eden müze Ortaçağ ve sanayi devriminden günümüze kadar uzanan dönem oyuncaklarına ev sahipliği yapıyor.
Sanal müze için tıklayarak, İstanbul Oyuncak Müzesi’ni online olarak 360 derece inceleyebilir detaylıca düzenlemiş oyuncaklarla beraber keyifli vakit geçirebilirsiniz.
The Museum Of Modern Art (MoMa) – ABD New York
The Museum Of Modern Art (MoMa)’ yı özel yapan çok fazla sebep var. Öncelikle modern sanata özel olarak yapılmış müzelerden ilki. 1929 yılında Manhattan’da kurulan MoMa o dönem dünyaya hakim olan tutuculuk ve kuralcılığa bir tepki olarak doğdu. Müze olmanın yanı sıra modern sanat alanında eserler veren sanatçıların toplanma noktalarından biri haline geldi. İlk açıldığında 9 esere sahip olan The Museum Of Modern Art (MoMa)’da şuan 200.000’den fazla eser var. Müzede Henri Matisse, Pablo Picasso, Salvador Dali, David Hockney gibi ustalarında eserleri sergileniyor. Herkesin bildiği “Yızdızlı Gece”, “The Persistence of Memory”,”Drowning Girl” gibi efsaneleşen eserler yoğun ilgi gören yapıtlar arasında.
Sanal müze için tıklayarak, The Museum Of Modern Art (MoMa)’ın tüm eserlerini 360 derece inceleyebilirsiniz.
Rijksmuseum – HOLLANDA Amsterdam
Batı başyapıtlarının sergilendiği önde gelen müzelerden olan Rijksmuseum, dünyanın en büyük koleksiyonlarına sahip. Hollanda’nın altın çağ ustalık eserlerinin neredeyse tamamı Rijksmuseum’da bulunuyor. Vermeer ve Rembrandt gibi döneminde çığır açan ressamların eserleri ilk günkü tazeliği ile korunuyor. Rembrant eserleriyle ünlendikten sonra ailesini kaybettiği için uğraşların vazgeçerek sefalet içinde hayatını kaybediyor. Resime olan ilgisini bu trajik olayla kaybetmesi Hollanda’lı sanatçılar arasında büyük kayıp olarak düşünülüyor.
Sanal müze için tıklayarak, Rijksmuseum’daki tüm eserleri online olarak 360 derece turla gezebilirsiniz.
Saatchi Gallery – İNGİLTERE Londra
Çağdaş sanat müzesi olan Saatchi Gallery, son beş senede İngiltere’de gerçekleştirilen galerilerin yüzde 70’inden fazlasına ev sahipliği yapıyor. Coronavirüs salgını nedeniyle Saatchi Gallery’de değişik uygulamalara imza attı. Haftalık olarak instagram hesabı üzerinden canlı yayınlarla hem müzeyi gezebiliyorsunuz hem de galerilere katılma şansınız oluyor. Üstelik bu canlı yayınlarda sanatçılar ve eğitmenler aracılığı ile sanat tarihi ve eserler hakkında eğitimler de veriliyor.
İnstagram hesabına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz, Saatchi Gallery İnstagram Hesabı.
National Gallery of Art – ABD Washington DC
Devlet adamı, sanat koleksiyoncusu, hayır sever, iş adamı gibi çok fazla unvana sahip Andew W. Mellon’un desteğini alan National Gallery of Art’a Melon tarafından pek çok eser bağışlanmıştır. 1936 yılında kurulan müzeye 2000’in üzerinde nadide eser ve İtalyan porselenleri yine Melon tarafından bağışlanmış. En güzel düzenlenen sanal müzeler arasında yer alan National Gallery of Art’ta 1740- 1895 arasındaki Amerikan Modası kıyafetlerini sanal müzede görme imkanınız var. Ayrıca dünyanın ilk büyük ölçekli, 3D baskılı heykeli de National Gallery of Art’ın sanal müzesinde bulunuyor.
Sanal müze için tıklayarak, National Gallery of Art’daki tüm eserleri online olarak 360 derece turla gezebilirsiniz.
Solomon R. Guggenheim Museum – ABD New York
Mimari açıdan oldukça ilgi gören Solomon R. Guggenheim Museum, mimari güzelliğini online olarak da yansıtabilmek için Google 360 derece sokak görünüm özelliğini kullanarak ünlü “spiral merdivenler”i gezmenin olanağını da sağlıyor. Modern ve çağdaş sanat eserlerini toplamayı hedef almış müze Frank Llyod Wright tarafından tasarlandı. Sanal müzenin içerisinde empresyonist, post-empresyonist, modern ve çağdaş dönemim eserleri de ayrıntılı bir şekilde yayınlanıyor.
Sanal müze için tıklayarak,Solomon R. Guggenheim Museum’daki tüm eserleri ve spiral mervidebleri online olarak 360 derece turla gezebilirsiniz.
Art Basel – İSVİÇRE Basel
Standart müze anlayışından farklı olarak işleyen Art Basel, her sene Hong Kong ve Miami Beach’te sanat fuarı düzenleyerek, dünyanın en büyük fuarı unvanını elde etmişti. Dünya’nın her yerinden bulunan 223 galerinin eserlerinin toplandığı Art Basel, Hong Kong ve Miami Beach’in yanına artık yeni bir sergi yeri daha açtı. Online Görüntüleme Odaları olarak adlandırdıkları yeni sistemde online olarak binlerce esere ulaşabileceğiz. Çoğu sanat severin bu sene düzenlenmeyecek sandığı bu fuar bu sürpriz ile sevindirdi.Sanal müze için tıklayarak, Art Bas