İzmir gezilecek yerler için detay detay, baştan başa bir İzmir turunun tüm olmazsa olmazlarını bu yazıda hazırladım. Kumrusu, denizi, plajları, Çeşme’si, Efes‘i, Kordon‘u, Saat Kulesi, insanları, yöresel yemekleri ve daha nice tarihi ve doğal güzelliği ile bünyesinde barındıran Ege’nin incisi, güzel İzmir rehberi huzurlarınızda.
İzmir Hakkında
Ege’nin incisi İzmir son yıllarda İstanbul’u göç konusunda geçerek, Türkiye’nin en çok yaşanmak istenen şehri konumuna geldi. Anadolu Yarımadası’nın batısında, Ege Bölgesi’nin ortasında yer alan ve İzmir Körfezi çevresinde bulunan bu şehir, tarih boyunca önemli bir liman konumunda yer aldı. Aydın, Balıkesir ve Manisa ile komşuluk yapan İzmir, tüm İyonya kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran özel bir kent. Bu yüzden de “Güzel İzmir”, “Eski İzmir” ve “la Perle de l’Ionie” (İyonya’nın İncisi) gibi farklı adlarla anılmıştır tarih boyunca.
İzmir Hava Durumu
Eğer seyahat planınıza İzmir’i ekleyecek ve İzmir gezilecek yerler listesi çıkartacaksanız, bilmelisiniz ki o liste İzmir hava durumu bilgilerine göre şekillenmeli. Çünkü İzmir hava durumu gezeceğiniz birçok yeri etkileyen önemli bir faktör. İzmir’de Akdeniz iklimi görülüyor. Yani yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçiyor bu kentte. İzmir genel olarak bakıldığında sıcak bir şehir. Kar ve don nadir görülüyor. Eğer yazın İzmir’e gidecekseniz öğleden önce yapacağınız gezi planınızı denize girmekle değerlendirin deriz. İzmir deniz suyu sıcaklığı, neredeyse kışın dahi denize girme imkanı sunuyor. Çünkü İzmir’in yıllık ortalama deniz suyu sıcaklığı 18,5 derece.
İzmir Otelleri
İzmir’de nerede kalınır sorusunun cevabı bütçeye göre farklılık gösteriyor. İzmir’in ilçeleri ve konaklama tercihleri İzmir otellerinin de ücretini değiştiriyor. Türkiye’nin 3. büyük metropolü olan ve önemli fuarlara ev sahipliği yapan İzmir, hem tatil hem de iş otelleri ile Türkiye’nin yoğun misafir ağırlayan kentlerinden biri. İzmir otelleri için arama yaparken tatilinizi nasıl planladığınız oldukça önemli. Eğer yaz tatili için İzmir’e gidiyorsanız Çeşme otelleri, Alaçatı otelleri tercihiniz olsun. Kültürel bir İzmir gezisi düşünüyorsanız o halde şehir merkezine yakın İzmir otelleri arasından size uygun olanı seçin. İzmir önemli bir fuar merkezi olduğu için iş otelleri de merkezi yerlerde oldukça fazla sayıda bulunuyor.
İzmir’de Gezilecek Yerler
İki yüz yıl önceki Batılı gezginlerin deyişiyle “Akdeniz’in mücevheri” olan İzmir’i gezmeye başlıyoruz. İzmir turu ile detaylı bir şekilde İzmir’i gezebilir, doğanın ve tarihin iç içe geçtiği bir tatil yapabilirsiniz. İşte İzmir gezilecek yerler listesinin favorileri…
1. İzmir Saat Kulesi
İzmir gezilecek yerler listesinin ilk sırasında Konak Meydanı yer alır. Baştan başa İzmir turu yapmak için başlangıç noktanıza Konak Meydanı’nı alın. Bu meydandan yürüyerek birçok yere ulaşmak mümkün. İzmir’in kalbi sayılan Konak Meydanı’nda görülecekler arasında 1901’de Padişah II. Abdülhamid’e tahta çıkışının 25. yılı hediyesi olarak yaptırılan İzmir Saat Kulesi yer alıyor. Bu yılı simgelemek adına kulenin boyu 25 metre yaptırılmış ve etrafına 25 adet musluk yerleştirilmiş. Kule 1974 yılında 5,2 şiddetinde olan depremde hasar almış ve kulenin saati depremin olduğu saat 02.04’te durmuştur. O günden itibaren ise günümüze kadar durmaksızın çalışarak gelmiş ve hala çalışmaya devam etmektedir. Konak Meydanı’nda yer alan bir başka güzellik ise Kütahya çinileri ile ünlü Konak Yalı Camii.
2. Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı
İzmir’in en bilindik yerlerinden biri de Kemeraltı Çarşısı. İzmir gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı Kemeraltı’da camii, hamam, han gibi birçok kültürel ve tarihi dokuyu görmek mümkün. Mezarlık başı semtinden Konak Meydanı’na kadar uzanan Kemeraltı Çarşısı’nın içerisinde kumda kahvesiyle ünlü, İzmir’deki hanların en büyüğü ve en görkemlisi olan Kızlarağası Hanı buluyor.
Hisar Camii, Milli Kütüphane, Devlet ve Opera Balesi gibi sanat ve kültür durakları, İzmir’in en eski oteli Yeni Şükran, Havra Sokağı ve Agora da Kemeraltı’nda görülecek yerler arasında yer alıyor.
3. Agora
Grekçe bir kelime olan Agora, “toplanılan yer, kent meydanı, çarşı, pazar yeri” gibi anlamlara geliyor. İzmir agorası, M.Ö. 4 yy’da antik Smyrna Kenti’nin taşındığı Pagos (Kadifekale)’un kuzey yamacında kuruluyor ve kentin devlet agorası olarak kullanılıyor. Havra Sokağı’nın çıkışında yer alan ve Hellenistik Dönem’e ait Agora, Roma Dönemi’ne ait kalıntıları bünyesinde barındırıyor ve İzmir gezilecek yerler listesinin önemli duraklarından biri oluyor. Faustina Kapısı ve Antik Cadde, Bazilika, BatıStoa gibi önemli kalıntılar Agora’da görülecekler arasında yer alıyor.
4. Kadifekale
İzmir’i kuş bakışı izleyebileceğiniz yerlerden biri Kadifekale. Eski İzmir (Smyrna) dışında kentin Pagos’ta (Kadife Dağı) yeniden kurulduğu alanın İzmir tarihinde oldukça farklı bir yeri var. Eski adı “Pagos” olan Kadifekale’de yaşayan Amazon kadınlarının uzun yıllar yaşamlarını burada sürdürdükleri rivayet ediliyor. Bir diğer rivayete göre Büyük İskender burada bir ağacın altında uyumuş ve rüyasında kendisinden İzmir’i uyuduğu bu tepenin eteklerinde kurması istenmiştir. Bu rüya üzerine M.Ö.4. yüzyılda Büyük İskender’in emriyle Kadifekale kurulmuş ve döneminin en büyük şehirleri Efes ve İskenderiye ile yarışacak düzeye gelmiştir. İzmir gezilecek yerler arasında yer alan Kadifakale’de görülecekler arasında İzmir manzarası, mescit ve Bizans Dönemi’nden sarnıç yer alıyor.
5. İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
İzmir gezilecek yerler arasında mutlaka tarihi ve kültürü keşfedebileceğiniz durakları ekleyin derim. İzmir Arkeoloji Müzesi ile Etnografya Müzesi‘nde Efes, Bergama, Teos gibi antik kentlerden çıkartılan eserler yer alıyor. İzmir Arkeoloji Müzesi’nin ilgi çeken eserleri ise Efes Antik Kenti’nin kurucusu olarak gösterilen Androklos Heykeli, Bronz Demeter Heykeli ile Bronz Koşan Atlet Heykeli.
6. Kordon
İzmir dendiğinde akla gelen ilk birkaç şeyden biridir Kordon. İzmir Limanı ile Cumhuriyet Meydanı arasında yer alan, İzmir’in 7/24 nefes alan yeri Kordon, genci yaşlısı, tüm İzmirlilerin göz bebeği. Denizi, rüzgarı, midye dolması, balık tutanları, parkta keyif sürenleri, bisiklet sürenleri her an Kordon’da görmek mümkün. Yazın ve kışın ayrı güzellikler sunan Kordon’da mutlaka güneşin batışını izleyin derim. Yolunuz Kordon’a düşmüşse burada görülmesi gereken Arkas Sanat Merkezi, Gündoğdu Meydanı ve Atatürk Müzesi’ni de es geçmeyin.
7. Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Sevgi Yolu
İzmir gezilecek yerler arasında Kıbrıs Şehitleri Caddesi de önemli bir yer tutuyor. Kordon ile paralel olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, adeta İzmir’in İstiklal Caddesi. Birçok restoran, cafe, dükkanın yer aldığı Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne uğramadan İzmir’den dönmeyin. Yine Sevgi Yolu da İzmir gezilecek yerler listesinin başında geliyor. Alsancak’ın en ünlü caddesi Sevgi Yolu’nun kitapçılarına da uğramayı unutmayın.
8. İzmir Tarihi Asansör ve Dario Moreno Sokağı
Tıpkı Saat Kulesi gibi ikonik bir simge durumunda Tarihi Asansör. Muhteşem bir İzmir manzarası izlemek isteyenlerin de ilk durağı… Karataş semtinde bulunan Tarihi Asansör, İzmir’deki Mithatpaşa Caddesi ve Nihat Bey Caddesi geçişini 155 basamakla sağlamak yerine, birbirine bağlayarak daha kolay olması adına yaptırılmış. Asansör ise İş adamı Nesim Levi tarafından eklenmiş.
Tarihi Asansör’ün hemen önünde yer alan Dario Moreno Sokağı İzmir’in en fotoğraflık sokaklarından biri. Oyuncu ve müzisyen Dario Moreno’nun adını alan sokakta ayrıca kendisinin yaşadığı ev de Dario Moreno Sanat Merkezi olarak faaliyete sokuldu.
10. Kültürpark
1936 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer devletlerle olan ekonomik bağlantısını sağlamak amacıyla yapılan Kültürpark‘ın içerisinde 14 kapalı sergi salonu, 4 konferans salonu, tiyatro, sanat ve spor merkezleri, evlendirme dairesi, lunapark, Hayvanat Bahçesi, Paraşüt Kulesi, Gençlik Tiyatrosu, Resim-Heykel Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi bulunuyor. Kültürpark’ı güzel kılan bir diğer özelliği ise içerisinde 8000’den fazla ağaç ve 200 civarı bitki bulunuyor olması. Burada yer alan ağaçlar ve bitki örtüsünün künyesi çıkarılmış ve ağaçlar sigortalanmıştır.
11. Cumhuriyet Meydanı ve Pasaport
İzmir’e nazır kahve yudumlamak, sahil boyu yürümek, iyot kokusunu içinize çekmek için istikamet Pasaport Vapur İskelesi olsun. İzmir’in sembollerinden biri olan Pasaport rıhtımında İzmir’in tadını doyasıya çıkartın. Karşıyaka’ya yolculuk eden vapurlardan birine binin ve Ege Denizi semalarında süzülün. Kadifakale ve Tarihi Asansör ile birlikte İzmir’de gün batımını izlemek için en güzel yerlerden biri olan Pasaport rıhtımının ardından rotanızı İzmir’in görkemli törenlerine ev sahipliği yapan ve içerisinde İtalyan heykeltraş Canunica’nın yaptığı Atatürk Anıtının yer aldığı Cumhuriyet Meydanı’na çevirin.
12. İzmir Doğal Yaşam Parkı
İzmir’de ailece bir tatil için yolunuzu İzmir Doğal Yaşam Parkı’na düşürün. 130 tür ve 1500 hayvan, yaklaşık 3,000 ağaca ve 250 bitki türüne ev sahipliği yapan İzmir Doğal Yaşam Parkı, Türkiye’nin ilk doğal yaşam parkı konumunda. Hayvan mutfağı, yem ambarı, atölye, eğitim-konferans ve sergi salonu gibi alanları bulunan İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda ziyaretçilerin, hayvanları kendi doğal ortamlarında rahatça izleyebilmeleri için gezinti bantları, gözetleme kuleleri de bulunuyor.
13. Buca Gölet
İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin en büyük ve popüler keşif rotalarından biri de Buca‘daki gölet. Oldukça büyük bir gölet olan Buca Göleti’nin çevresinde birçok restoran, cafe, pilnik yeri bulunuyor. Sanat, spor ve oyun alanlarının da yer aldığı Buca Gölet’i, İzmir gezilecek yerler listesine mutlaka eklemelisiniz.
İzmir’de Ne Yenir?
İzmir turu yapılacak da İzmir mutfağının lezzetleri tadılmayacak. Elbette böyle bir şey mümkün değil. İzmir gezilecek yerler listemizi tamamladıysak, İzmir turunda mola verme zamanı geldiyse o zaman İzmir’de ne yenir sorusunun cevaplarını verebiliriz.
1. Kumru
İzmir = kumru. Bu formülü hemen herkes biliyordur diye düşünüyorum. İzmir’e özel susamlı kumru ekmeği ile yapına ve İzmir ile özdeşleşen kumru, İzmir’de ne yenir sorusunun da ilk cevabı oluyor. Peynir, sucuk, salam, domates ile yapılan kumruyu İzmir’deki birçok büfeden yiyebilmek mümkün.
2. Çöp Şiş
Selçuk’ta çöp şiş yemeden İzmir’den döneceğinizi düşünmüyordunuz değil mi? Vallahi bırakmayız. Çöp şişin Türkiye’deki en yerlerinden biridir İzmir. Ege’nin kekikli otlarıyla yapılan ve kömür ateşinde pişirilen çöp şişi emek için günübirlik İzmir’e gelen birçok insan var.
3. Boyoz
Yine İzmir’le özdeşleşen bir yemekle daha karşınızdayım. Evet, tam olarak boyozdan bahsediyorum. 1492’de Türkiye’ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işi olan Boyoz, yumurta ile birlikte yenerek Ege kahvaltısının vazgeçilmezi oluyor.
4. Lokma
İzmir’in meşhur tatlısı lokmayı da es geçmek olmaz. Anadolu lezzetlerinden biri olan ve tuzlu ya da tatlı olarak yapılan lokma, İzmir’de tatlı ve üzerine tarçın dökülerek yeniyor. Kıtır kıtır bir hamur işi tatlısı olan lokma, İzmir’de yenecek lezzetlerin başında yer alıyor.
İzmir İlçeleri
İzmir’in gittikçe yükselen popüleritisi yeni keşifleri de beraberinde getirdi. İzmir’in ilçeleri ile birlikte Ege’nin saklı köyleri turu ile İzmir’in gün yüzüne çıkmamış güzelliklerinin farkına varıldı. Alaçatı Ot Festivali ile Ege’nin yöresel yemeklerine hayran kalındı.
1. Aliağa
İzmir ve Bergama medeniyetlerinden izler taşımakta olan Aliağa, geniş bir plaj alanına ve bir kuş cennetine sahip.
2. Balçova
İzmir’in büyükşehir ilçelerinden biri olan Balçova sakinliği ve güzelliğiyle biliniyor. İlçenin ve İzmir’in tek marinası olan Levent Marina da burada bulunuyor.
3. Bayındır
Kral yolu üzerinde bulunan Efes-Sard arasındaki önemli noktalardan birisi olan Bayındır, tarihte pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olup, verimli toprakları var. Zengin meyve ve sebze çeşitleri bulunuyor.
4. Bayraklı
İlk İzmir’lilerin kentlerini burada kurdukları biliniyor. Tarihinin MÖ 3000’e kadar dayandığı yapılan kazılar sonucu ise kesinlik kazanmış.
5. Bergama
Pergamon Akropolü (Antik Kent), ünlü Bergama evleri, ılıcalar ve hanlar Bergama’da görülmesi gereken yerlerden. Bergama gezi rehberi için buradan buyurun.
6. Beydağ
İzmir’in en doğusunda yer alan Beydağ, önce Aydınoğulları sonra da Osmanlı Devleti’nin eline geçmiş.
7. Bornova
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin burada olması ve gelişmesi bölgeyi de geliştiren bir etken olmuş. Bornova’nın ünlü yapılarından olan “Peterson Köşkü” görülebilir.
8. Buca
Nif Dağı’nın güney eteklerine yerleşen Buca, yayvan görünüşlü arazi ile çevrelenmiş. Vadiler, bitki örtüsü ve civardaki tepeleri bakımından oldukça zengin. Mevlana Heykeli, Şirinyer’deki Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmış, Meles Çayı üzerindeki tarihi su kemerleri, Yedigöller, Buca Dumlupınar Mahallesi’ndeki eski Rum evlerinin yer aldığı sokaklar görülmeye değer yerleri.
9. Çeşme
Renkli gece hayatı ve sörf sporuna uygun deniziyle tatilcilerin tercih ettiği bir ilçe Çeşme. Kervansaray, Çeşme Kalesi ve Müzesi, çeşmeleri görülmesi gereken turistik yerlerden. İzmir’in kuşkusuz en popüler turizm merkezi.
10. Çiğli
Adının Çiğli olması; eski tarihlerde bölgenin genel olarak bataklık ve sazlıklardan oluşması ve denize yakınlığı sebebiyle, yeşil alanlara çok çiğ düşmesinden kaynaklanıyormuş. Sasalı Beldesindeki İzmir Doğal Yaşam Parkı’na gitmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca içinde ortalama 589.627 tür kuşun barındığı dünya kuşlarının başkenti İzmir Kuş Cenneti, Çiğli ve Menemen ilçe sınırları içinde yer alıyor.
11. Dikili
Plajlarının, denizinin temizliği ve güzelliği, temel kaynaklarının zenginliği Dikili’yi daha çekici bir hale getirip turizmi geliştirmekte. Merdivenli ve Denizköy’de bulunan krater gölleri ile mağaraları ve Madra Çayı’na dayanan ormanları, bu doğal güzellikleri, görmeden gitmeyin.
12. Foça
Deniz civarında yaşayan foklar sebebiyle Phokaia adını almış, sözcük günümüze Foça olarak gelmiş. Birçok medeniyete kucak açan Foça, aynı zamanda arkeolojik bir merkez. Helenistik dönemden kalan tiyatro, Athena Tapınağı ve Kutsal Alanı, Kibele’ye ait olduğu düşünülen Liman Kutsal Alanı ile Pers Anıt Mezarı ilçe sınırları içinde bulunuyor. Ayrıca sayıları giderek azalan Akdeniz fokunun yaşam yerlerinden biri de Foça.
13. Gaziemir
İzmir turizm trafiğinin büyük kısmını karşılayan Uluslararası Adnan Menderes Havalimanı, Ege Serbest Bölgesi ve Uzay Kampı, Gaziemir sınırları içerisinde yer almakta.
14. Güzelbahçe
İzmir’in Güzelbahçe sahil kıyısında yürüyüşünüzü yapabilir ya da plajında dinlenebilirsiniz.
15. Karabağlar
İzmir’in nüfusu en yoğun ilçesidir. Reşat Nuri Güntekin’in romanlarına konu olan Bozyaka Bağları da burada bulunmakta. Yazarın Çalıkuşu romanını yazdığı evi de bir kütüphaneye dönüştürülmüş.
16. Karaburun
Açık denize baktığı için güzel, berrak deniziyle bilinir. Bazen lodoslu ve poyrazlı kötü hava şartlar yüzünden deniz etkilense de, genellikle çok berrak. Trekking ile ilgileniyorsanız; Karaburun doğa yürüyüşleri için tercih edilen bir yer. Doğa fotoğrafçıları için ise; mükemmel bir yer.
17. Karşıyaka
Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın son zamanlarını geçirdiği Latife Hanım Anı Evi burada bulunuyor.
18. Kemalpaşa
Eski adı Nif olan Kemalpaşa’nın 9 Eylül 1922 akşamı Mustafa Kemal Paşa’nın bu bölgede konaklamasından dolayı ismi sonradan değiştirilmiş.
19. Kınık
İzmir’in bu güzel ilçesinde Yıldırım Beyazıt Camii, İbrahim Ağazede Camii ve altı kemerli Su Kemeri görülmesi gereken yapılar.
20. Kiraz
Yolu Kiraz ilçesine düşecek olanlar Hisar Kalesi, Yağlar Kalesi, Kayacık Hisar Kalesi’ne gidebilirler.
21. Konak
İzmir’in sanatsal, kültürel ve ticari merkezi olan Konak’ta Kemeraltı Çarşısı, Saat Kulesi, Agora Ören Yeri, Konak İskelesi ve Meydanı ziyaret edilebilir.
22. Menderes
Tahtalı Barajı ve Klaros, Notion ve Kolophonantik kent yerleşimleri ilçe sınırları içinde.
23. Menemen
Çileği, testisi ve diğer çömlekçilik ürünleri ile ünlü. Kurtuluş savaşı ve işgal döneminde yaşadığı acılarla hatırlanıyor.
24. Narlıdere
Narlıdere şehitliği, Atatürk Kültür Merkezi, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Ege Ordu Komutanlığı, Narlıdere Kışlası ve lojmanları da Narlıdere’de bulunuyor.
25. Ödemiş
Ödemiş Müzesi, İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi’ni, Bedia Akartürk Sanat Müzesi, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi ve Ödemiş Tarihi Arasta Çarşısı ilçenin sınırları içerisindeki önemli turistik yerler. Ödemiş’i kış aylarında ziyaret ederseniz Bozdağ Kayak Merkezi’nde gönlünüzce kış sporlarının keyfini çıkarabilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında yayla turizminin yoğun olduğu İzmir’in Ödemiş ilçesinde birbirinden güzel yaylalarına gidebilir, rahatlayabilirsiniz.
26. Seferihisar
3000 yıllık bir geçmişi olan Seferihisar, İzmir gezilecek listesinde mutlaka yer almalı. Seferihisar’da görülecek en önemli rota ise Teos ören yeri.
27. Selçuk
Efes Antik Kenti, Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi, St. Jean Kilisesi, Selçuk Kalesi, İsa Bey Camii, Yedi Uyuyanlar, Bizans ve Pollio Su Kemeri önemli turistik yerleri. Selçuk’a sadece 8 kilometre uzaklıkta olan İzmir’in bu güzel köyü Şirince’ye de uğramalısınız.
28. Tire
Eğer bir Salı günü Tire’de olursanız Türkiye’nin en büyük açık pazarlarından biri olma özelliği taşıyan Salı pazarına uğramadan geçmeyin. Balım Sultan ve Taştepe mesire yerleri de Tire’nin turistik yerlerinden.
29. Torbalı
Küçük Menderes Havzası’nın verimli toprakları üzerine kurulmuş, çok eski bir yerleşim yeri. MÖ 7 yılında en parlak dönemin geçirmiş. Metropolis Antik Kenti en önemli turistik yeri.
30. Urla
Eski devirlerdeki ismi Klazomenai olan Urla’nın en çok bilinen yeri Karantina Adası. İzmir Urla’da birçok Rum evi ve tarihi eserler yer alıyor. Plajı oldukça ünlü ve güzel olan Yassıca Ada da Urla’nın turistik yerleri arasında baş sıralarda. Tiyatroya sahip olan ilk köy olan Bademler Köyü’ne de uğramak güzel olabilir.